Verkstäder och samtal på Ålgård 30 oktober 2013

Föreningen Ålgård bjuder in till enklare fika och aktiviteter i bostadshuset vid Ålgårds kvarn och såg under temat att ta vara på det som finns och skapa något nytt.

Fotoutställning
Fotografier som ger en glimt av vad som döljer sig inne i kvarnen och sågen och som visar Ålgård före senaste årens renovering. Arbetet har gjort stor skillnad. Därutöver tar vi med några fotografier från Ålgård som lyfter fram skönheten i gammalt skrot.

Skrotverkstad för barn, ungdomar och vuxna, kl 12.00 – 16.00
Vi låter den som vill prova på att i liten skala förvandla gammalt skrot till något nytt och vackert eller roligt. Vår skrotverkstad riktar sig främst till barn och ungdomar men vuxna får hjärtans gärna också foga samman allehanda små saker med limpistol till konst.

Bildverkstad för vuxna, utan förkunskaper, kl 15.00 – 17.00
Vill du börja utforska din bildvärd? Det behöver inte kräva avancerade tekniker. Kom och skapa bildkompositioner tillsammans med mig, Hanna Ivy Iveslätt, konstnär verksam på Ålgård. Med kol, gamla foton, tyger, utklipp ur tidningar och magasin, spetsar, tapeter, fina papper, vykort, med ljusbord och enkla schabloner kan man berätta figurativt eller abstrakt.
Jag kommer att visa några enkla tekniker och utgående från mitt eget konstnärskap prata om hur man kan närma sig sitt eget berättande i bild. Ta med eget material som betyder något för dig eller endast tilltalar dig estetiskt. Ta hellre med för mycket än för lite och känn inga hämningar. Materialet kommer att utgöra grunden för ditt arbete.
Jag är utbildad konstnär vid konsthantverkskola i Irland, Pernbys målarskola i Stockholm och Bild och berättande på HDK ( Konst och Designhögskolan i Göteborg )

Samtal om dåtid och framtid på Ålgård, kl 17.30-20.00
Har du tankar om vad Ålgård kan bli framöver eller minnen från förr att dela med dig av?
Alla är varmt välkomna till ett förutsättningslöst samtal för att bidra till utvecklingen av Ålgårds kvarn och såg och till historieskrivningen kring platsen. Vi har bjudit in några personer med anknytning till och kunskap om Ålgård.

En dag om hur gammalt kan tas om hand och bli till något nytt
Einar Bergman, mjölnaren som höll igång kvarn och såg till 2002, var en mästare på att uppfinningsrikt använda det han hade till hands. Gamla rejäla kvarnmaskiner är ihopkopplade med oljefat och plaströr, en nylonlina sitter i en trätilja med anor. Det syns att Ålgårds kvarn och såg var i bruk länge och dess charm ligger delvis i att allt blivit påbyggt och tillfixat efter hand.
Orust kommun och Föreningen Ålgård arbetar med att ta fram en plan över hur det här ska förvaltas. På vilket sätt används det som finns där idag bäst? Hur ska historiens trådar spinnas vidare? Byggnaderna har redan förvandlats från förfall till skönhet utvändigt. Förhoppningen är att även kunna tillgängliggöra det som idag är dolt för allmänheten inne i byggnaderna. Ålgård har genom århundraden blivit en mötesplats i samband med att trakten försetts med livsnödvändigheter. Det vill vi blåsa nytt liv i. Välkomna att hjälpa till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *