INSPIRERANDE KVÄLL OM KULTURELLA MÖTESPLATER

Vill du ha ett rikare kulturliv, spännande möten med människor och nya besöksmål på Orust? Kom till Kajutan onsdag 15 mars klockan 19.00! Fri entré! God fika!

Det är dags för andra delen i Föreningen Ålgårds programserie:
Kulturella mötesplatser på landsbygden – inspiration och erfarenheter
Onsdag 15 mars, kl. 19.00 Kajutan, Henån

Sara Vogel-Rödin från mötesplats Steneby, tidigare verksamhetsledare på Not Quite, Fängersfors bruk, berättar om förverkligandet av ett levande kulturcentrum, sjudande av kreativitet. En berättelse om hur några konsthantverkare förvandlade en baronessas bruk till ett välbesökt besöksmål.
Efterföljande samtal om kulturens positiva spinoffeffekter. Utöver Sara Vogel-Rödin möter vi Marianna Andersson, kulturansvarig på Fyrbodals Kommunalförbund med koll på områdets kreativa kraftfält och Carl Forsberg, kulturansvarig i Strömstads kommun.

Foto: © Malin Robertson Harén

Foto: © Malin Robertson Harén

Med vår programserie ”Besöksmål och kulturella mötesplatser på landsbygden – inspiration och erfarenheter” vill vi visa tre bra exempel på hur kultur, mötesplatser och besöksmål kan berika landsbygden och utifrån det föra spännande samtal med erfarna och inspirerande personer.

Under lång tids engagemang i Ålgårds kvarn och såg, vid Grindsbyvattnet nära Henån, har Föreningen Ålgård sett att det finns både behov av och en stark vilja att mötas, skapa och få nya upplevelser. På östra Orust finns ett frö till ett rikt kulturliv och till uppbyggnad av besöksmål. Här finns ett nätverk av personer, föreningar, och företag. Med den här programserien vill vi visa hur liknande frön på andra platser har vuxit till etablerade besöksmål och spännande kulturella knutpunkter med arbetstillfällen, ökad inflyttning och förhöjd livskvalitet som följd.

I programseriens första del gav Lars-Eric Olsson, tidigare intendent på Sundsby säteri, mycket matnyttig information om hur ett besöksmål kan byggas upp och hur det gick till just på Sundsby. Det sista tillfället bli söndag 7 maj, denna gång vid Ålgårds kvarn och såg klockan 11-16:

Landsbygdsutveckling – inspiration och erfarenheter
Söndag 7 maj, öppet café kl. 11-16, första programpunkten kl. 12, Ålgårds kvarn och såg
Caroline Bergmann berättar om Gula huset och om att vända Uddebo från utflyttningsort till en aktiv, levande landsbygd.
Efterföljande samtal om hur östra Orusts potential kan tillvaratas.

Vid alla tre tillfällen kommer du att kunna se ett urval av arbeten som har gjorts om Ålgårds kvarn och såg. Visionskartor, inventering av byggnader och maskineri, arkitektuppmätning av kvarn och såg, arkitektförslag Kafé Kvarnsågen, platsanpassat förslag på ekologiska stugor för besökare, skötselplan för mark och trädgård med mer kommer att åskådliggöras i bild och text.

Arrangör: Föreningen Ålgård, Kultur & Bibliotek
unnamed

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *