Ekodagar vid Grindsbyvattnet

 

Delar av programmet är samma båda dagarna. Flera föreläsningar och workshops sker bara en viss tid eller en av dagarna. Håll koll så att du inte missar något du vill vara med på!

LÖRDAG 29 JUNI & SÖNDAG 30 JUNI
Programpunkter som gäller både lördag och söndag

MAT OCH CAFÉER

Härlig ekologisk mat för veganer och vegetarianer i matvagnen utanför ladan på Ålgård

Café på Ålgård i bostadshuset. Goda mackor och bakverk, kaffe och te.

Café i Mia Lundbergs fina ekohus i Utsikten ekoby. Goda mackor och bakverk.

I UTSIKEN EKOBY

Poängpromenad, lärorikt och tankeväckande för stora och små. Start och mål vid informationsbord nära parkeringen i Utsikten ekoby.

Guidning i Utsikten ekoby klockan 12.00 och 14.00, samling vid informationsbord nära parkeringen i Utsikten ekoby. Följ med på en rundvandring där du får veta hur Utsikten Ekoby förverkligats från idé till fungerande by såväl som om lösningar för avlopp och energi samt på vilket sätt de olika husen är ekologiskt byggda. Rickard Karlsson och Marie Hedberg tar er med in i flera hus och delar med sig av sina kunskaper.

Guidning i Skogsträdgården Ravinen, klockan 11.00, 13.00, 15.00, samling vid informationsbord nära parkeringen i Utsikten ekoby. Väletablerade nötträd, mispel och kornell har senaste året fått sällskap av nya små plantor. Dammar och gångar har anlagts. Hör Rickard Wingård berätta om vår framväxande skogsträdgård. Upptäck nya växter och lär om hur skogens ekosystem kan efterliknas för att få ut nötter, frukt, bär och ätliga perenner.

Plantförsäljning Eva Kårbo säljer plantor från sin rika trädgård under hela dagen.

Välkommen att besöka Lars och Annikas ekohus och trädgård Lars finns på plats för att berätta om material, uppvärmning med mer.

VID RÖDSTEGEN:

15.00 Besök ett imponerande ler- och halmbalshus mitt i byggprocessen.

Gård 726, ca 3 kilometer från Ålgård mot Vräland.

Veronica Bick och Staffan Jonsing ger en visning av sitt hus med stolpverksstomme, massugn, återbrukade fönster och dörrar, halmisolering och lerputs.

ÅLGÅRD – I OCH UTANFÖR LADAN:

Marknad och visningar

Ekologiskt och närproducerat till försäljning i ladan: mat, textilier, hudvårdsprodukter, färg med mer. Orust biodlarföreningar – visningskupa och honung.  Orust Kretsloppsakademi visar elbilar med mer. Micke Vesala ger energirådgivning. Hampaprodukter från Grästorp. Föreningen Hållbara hem. Energimassage. Tunnbrödsbak. Ålgård blommar.

ÅLGÅRD – BYGGWORKSHOPS NEDANFÖR KVARNEN OCH SÅGEN, DROP-IN

Bygg en hampakalkvägg med Biobyggarna Lär er hur man bygger med hampakalk och hur hampa fungerar som byggmaterial. Hampakalk, eng. hempcrete, är ett brandsäkert, koldioxidneutralt och till störst del växtbaserat isoleringsmaterial som kan användas till såväl nybyggnation som renoveringar. Biobyggarna är ett byggföretag som utför och arbetar med att möjliggöra användandet av naturliga och giftfria material i renovering och nybyggnation.

Pressa lerstenar till en ugn Exempel på lerbygge visas i form av mindre lerugnsmurning med pressade lerstenar, av ler- o halmbyggare Ulf Henningsson (Mölndal), och murarna Johan Carlsson (Orust) och Malena Kinberg (Trollhättan). Välkomna att kika, prova på och snacka lite t ex om ler- o halmbygge, Lerbyggeföreningen samt om vår hantverksföretagarförening  i Västra Götaland: Hållbara Hem!

ÅLGÅRD – BOSTADSHUSETS ÖVERVÅNING

Naturnära skogsbruk, varför då? En film med skogsingenjör Martin Jentzen av Ilona Huss Walin. Filmen rullar hela dagen, bara att gå in och titta. Den är en dryg halvtimme och det fungerar att börja titta i mitten.

Fler workshops, se program för respektive dag

Föreläsningar, se program för respektive dag

 

LÖRDAG 29 JUNI

ÅLGÅRD – TÄLTSCENEN VID SÅGEN

11.30 Halmbalar, lera och egensågat trä Magnus Hjort – foton och fakta från ett ekologiskt, billigt och vackert bygge med material ifrån närområdet.

12.30 Hållbart mode och klädkonsumtion Malin Sommanö, Eco Fashion, om kläders miljöpåverkan, bra alternativ och konsumentmakt.

13.30 Förändring börjar med ett enda steg Johanna Stål, chefredaktör för magasinet Camino och författare till boken Ett hållbart liv inspirerar, ger verktyg och delar med sig av sina bästa tips för en mer hållbar planet.

14.30 Musik med engagemang för Jorden och livet här Christine Hellqvist, singer/songwriter från Göteborg med fyra album bakom sig.

ÅLGÅRD – FÖR BARN I STALLARNA I LADAN

Rädda havet med hajen Kaj Johan Eyssen läser en saga om skräpet i våra hav och visar sådant som han själv har hittat som strandstädare.

ÅLGÅRD – WORKSHOP I LADAN

Gör din egen ekologiska hand/fotskrubb För alla i familjen. Med Maria Johansson som inspiratör till egengjord ekologisk hudvård.

Prova på att blanda äggoljetempera Maj-Liz Marcusson från Färgtrappan visar hur du kan använda äggoljetempera med vackra jord- och mineralpigment. Hon representerar även Hållbara Hem – en hantverksföretagarförening  i Västra Götaland.

UTSIKTEN EKOBY – MUSIK PÅ EVA KÅRBOS VERANDA

13.00 – 15.00 Folkmusik Ljuva toner med Felicia Feimanis, fiol, Bengt Feimanis, gitarr, och Eva Kårbo, fiol. Eva Kårbos veranda ligger vid plantförsäljningen. Inomhus vid regn.

 

SÖNDAG 30 JUNI

ÅLGÅRD – TÄLTSCENEN VID SÅGEN

11.30 Halmbalar, lera och egensågat trä Magnus Hjort – foton och fakta från ett ekologiskt, billigt och vackert bygge med material ifrån närområdet.

12.30 Den nödvändiga omställningen Ylva Lundins engagemang i omställningsrörelsen ledde till lantliv och ett småskaligt permakultur-jordbruk.

13.30 Om hampa – textilarv, hälsa och miljö Git Skoglund, textilvetare, om den hållbara hampan – odling, användningsområden och en verklighet som komplicerar produktion och tillverkning.

14.30 Färgväxande bomull och redesign Ann Öhman sprider kunskap, inspiration och engagemang samt visar ekovänliga tyger och plagg.

ÅLGÅRD – WORKSHOP I LADAN

Hapa-Zome, tryck med blommor och blad Maria Schmidt Larson lär ut en enkel tryckmetod där man lägger blommor och blad på tyg eller papper och bankar med hammare för att pressa ut färgämnet. Vi provar oss fram med olika växter. Vejde innehåller den blå Indigofärgen som, till skillnad från många andra, tål att tvättas.

Möt Egnahemsfabriken från Tjörn De ger resurser, stöd och kunskaper för att göra det möjligt för fler att bli självbyggare utan att vara utelämnade åt sig själva. Ekologiskt byggande, medskapande design och byggnadsvård är viktiga delar i deras verksamhet.

ÅLGÅRD – WORKSHOP I STALLARNA I LADAN

Gör din egen ekologiska hand/fotskrubb För alla i familjen. Med Maria Johansson som inspiratör till egengjord ekologisk hudvård.