Besöksmål och kulturella mötesplatser på landsbygden – inspiration och erfarenheter

Fri entré! God fika!
Söndag 7 maj på Ålgårds kvarn och såg
Caféet har öppet kl. 11-16

 

Den 7 maj blir det en heldag på Ålgård då vi utöver inspirationsföreläsning och panelsamtal bjuder in till diskussioner om östra Orust och Ålgård framtid. Välkomna att lyssna och delta!

P1150755 _DSC9586PS1024

Klockan 12.00 – Erfarenheter och inspiration från Uddebo


Caroline Bergmann berättar om Gula huset och om att vända Uddebo från utflyttningsort till en aktiv, levande landsbygd. Caroline ger tips utifrån sina erfarenheter för att inspirera till en positiv utveckling på Orust.

Uddebo ligger i Tranemo kommun, där nedlagda fabriker ledde till utflyttning. Den trenden har nu brutits tack vare ett engagemang i bland annat fabriksbyggnaden Gula huset. De bevarade och renoverade ett kulturarv för att fylla lokalerna med konstnärlig verksamhet och hantverk. Nu flyttar människor in i Uddebo. Där pågår projekt, workshops, festivaler och utställningar. Dessutom finns tillsammansodling, inköpsförening, bilpool och cykelvekstad.

Klockan 13.00 – Presentationer, panelsamtal och publiksamtal


I ett panelsamtal om utveckling på östra Orust och av Ålgårds kvarn och såg deltar Carolin Bergmann, Anna Levin, Leader Södra Bohuslän och Tomas Ivarsson, Orust Kretsloppsakademi och Orust Mat m.m, samt representanter från Föreningen Ålgård.

Publiken bjuds in till att delta i samtalet. Kanske har just du tankar om framtiden och om hur östra Orusts potential kan tillvaratas. 


I programserien vill vi visa tre bra exempel på hur kultur, mötesplatser och besöksmål kan berika landsbygden och utifrån det föra spännande samtal med erfarna och inspirerande personer.

Under lång tids engagemang i Ålgårds kvarn och såg, vid Grindsbyvattnet nära Henån, har Föreningen Ålgård sett att det finns både behov av och en stark vilja att mötas, skapa och få nya upplevelser. På östra Orust finns ett frö till ett rikt kulturliv och till uppbyggnad av besöksmål. Här finns ett nätverk av personer, föreningar, och företag. Med den här programserien vill vi visa hur liknande frön på andra platser har vuxit till etablerade besöksmål och spännande kulturella knutpunkter med arbetstillfällen, ökad inflyttning och förhöjd livskvalitet som följd.

Vid detta sista tillfälle finns mer tid att titta på ett urval av arbeten som har gjorts om Ålgårds kvarn och såg. Visionskartor, inventering av byggnader och maskineri, arkitektuppmätning av kvarn och såg, förslag Kafé Kvarnsågen, platsanpassat förslag på ekologiska stugor för besökare, skötselplan för mark och trädgård med mer kommer att åskådliggöras i bild och text. 

Arrangör: Föreningen Ålgård, Kultur & Bibliotek

Uppdateringar av programmet, vägbeskrivning och mer information om Ålgårds kvarn och såg: www.algardskvarn.se eller på Föreningen Ålgårds Facebooksida